Buna ziua!
Nu stiu, poate s-a mai scris pe marginea acestui subiect, dar totusi as dori sa pun o intrebare, insotita de cateva explicatii:
In cazul in care se ajunge in imposibilitate de plata a unui credit ipotecar pt o locuinta si valoarea de piata a acesteia a scazut (din cauza crizei), adica, prin vanzare, banca nu si-ar recupera banii pe care i-a imprumutat beneficiarului creditului, ce se poate intampla?
Detalii suplimentare:
- 2 credite pe aceeasi ipoteca (rang I - pt casa in sine care este 1 apartament cu 3 camere si rang II - nevoi personale pt amenajarea interioara a apartamentului care arata ca o pestera)
- vechimea creditelor de 3 ani
- moneda: franc elvetian care a avut o crestere foarte rapida in acesti ani (ex. s-a plecat de la 1,98 LEI = 1 CHF si acum este apraope 3,4 LEI = 1 CHF)
- de aproape 1 an de zile platitorul principal a ramas fara loc de munca din domeniul constructiilor si a fost in somaj, iar din ianuarie 2010 in concediu pt cresterea copilului cu o ondemnizatie care a fost diminuata cu 15%, iar sotia a fost nevoita sa mearga la serviciu, dar acum sta fara salariu, deoarece la firma la care lucreaza (tot domeniul constructiilor) nu sunt comenzi
- familie cu 2 copii mici in intretinere
Deci situatia nu este prea roz si viitorul deasemeni nu pare prea roz.
Revin la intrebarea de mai sus:
- Daca nu se mai poate plati creditul, sau chiar nu se merita sa mai fie platit, deoarece s-a ajuns ca valoarea creditului sa depaseasca veniturile ca urmare a cresterii francului, cum se va proceda?
Ma poate ajuta cineva cu niste raspunsuri? Se mai afla cineva in situatii asemanatoare?
Luati legatura cu banca , explicati-le situatia si in cercati o reesalonare a creditelor pt ca de scutit nu va scuteste nimeni de la plata datoriilor catre banci. Este greu dar o sa va fie si mai greu daca nu luati legatura cu ei.
In cazul in care nu veti mai achita ratele, intr-un final, banca va incepe procedura executarii silite a bunului ipotecat (in speta, apartamentul), iar daca in urma vanzarii silite a acestuia nu se va recupera intreaga valoare a creantei (adica valoarea creditelor este mai mare decat valoarea la care a fost vandut apartamentul), banca se va indrepta si asupra altor bunuri ale dvs. (alte bunuri mobile sau imobile). Daca nu mai exista alte bunuri în proprietatea debitorului, banca se va "indestula" prin aplicarea popririi pe salariu.
Asadar, urmati sfatul d-lui Adrian Tudor si luati legatura cu banca, incercand o reesalonare a ratelor! Mai mult, in ultima vreme, institutiile bancare isi "vand" creditele neperformante (adica restante) unor institutii de recuperare (recuperatori in forma legala X-(), si pot sa va asigur ca dialogul cu acestea nu este chiar cel mai deschis, iar solutiile de achitare pe care vi le vor oferi nu vor fi chiar cele mai "prietenoase"!
Succes!